Ostoskori

YLEISIÄ KYSYMYKSIÄ 
2-5 vardagar

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

   Svensk Digital handel  

DIBS - Payments made easy

Pistot ja ompelutavat

Kaikissa Ateljé Margarethalta tilaamissasi kirjontatöissä ja käsitöissä on mukana kaaviokuva ja selkeät ohjeet. Lisäksi tuotetekstissä mainitaan, millaiselle ja miten tiheälle kankaalle työ ommellaan. Useimmiten kirjotaan ristipistoja kankaan lankoja tai ruutuja laskien.

RISTIPISTO

Ristipisto on yleisin pisto. Pisto valmistuu kahdessa vaiheessa, ensin oikealle viisto alapisto, jonka päälle ommellaan vasemmalle viisto yläpisto. Valmis pisto muodostaa ristin tai rastin kankaan oikealle puolelle ja pystysuorat pistot nurjalle. Kaunis tulos saadaan, kun yläpistot ommellaan samaan suuntaan viistoiksi. Voit ommella yhden ristipiston kerrallaan tai voit ensin ommella rivin alapistoja ja sitten palata takaisin ja ommella yläpistot.

 

LAAKAOMMEL

Laakapistot voidaan ommella joko vain oikealle puolelle tai kaksipuolisiksi. Kaksipuolinen laakaommel: näyttää samanlaiselta sekä oikealla että nurjalla puolella. Yksipuolinen ommel: ommellaan vain ääriviivat, ja vain pienet pistot näkyvät nurjalla puolella.

 

 

 

DUBBLA EFTERSTYGN

Kaksinkertaiset jälkipistot ommellaan itseä kohti, kaksi pistoa eteenpäin ja yksi taaksepäin. Neula tuodaan ylös aivan edellisen piston vierestä ja viedään kaksi kertaa niin pitkän piston päästä alas.

 

 PYKÄPISTO

Pykäpistot ommellaan aina vaakasuoraan vasemmalta oikealle. Lanka asetetaan neulan kärjen alle. Pistot voivat olla erimittaisia ja ne voivat sijaita eri tiheyksillä tai ryhmiteltyinä. Pykäpistoja voidaan käyttää reunan huolittelemiseen, napinläpiin ja niillä voidaan kiinnittää applikaatioita.

 

 

KETJUPISTO

Ketjupisto Ommel koostuu pienistä lenkeistä, jotka oikealla puolella muodostavat ketjun. Lanka tuodaan ylös ylimpään kohtaan kankaan oikealle puolelle ja asetetaan lenkiksi vasemmalle. Neula työnnetään sitten alas ylöstulon vierestä ja tuodaan ylös sopivan matkan päästä lanka neulankärjen alla.

VARSIPISTO

Varsipistot ovat viistoja pistoja, jotka ommellaan joko oikealle tai vasemmalle tai kumpaankin suuntaan. Pistä neula kankaan läpi siihen kohtaan minkä olet suunnitellut piston pituudeksi ja nosta esiin aivan edellisen piston vierestä. Varsipistoja käytetään usein ääriviivoissa.

 

 

 JÄLKIPISTO/TIKKIPISTO

Jälkipistot ovat tasapitkiä viistoon ommeltuja pistoja, joita käytetään ääriviivoissa ja pienissä yksityiskohdissa. Useimmiten ne ommellaan suoraksi viivaksi tai aikaisemmin ommeltujen pistojen viereen. Tuo neula kankaan oikealle puolelle yhden piston päähän kohdasta, josta ommeltava viiva alkaa. Pistä neula viivan alkukohtaan ja tuo ulos yhden piston päästä edellisen piston alusta. Pistä neula edellisen piston alkukohtaan ja taas yhden piston päähän edellisestä pistosta. Jälkipistot ommellaan aina viimeiseksi.

 

SCHATTÉRSÖM

Häiveommel muodostuu erimittaisista pistoista, jotka on ommeltu eri etäisyyksille toisistaan. Käytetään usein täyttämään isoja pintoja.

 

SOLMUPISTO

Solmupisto muodostuu, kun kierrät langan neulan ympäri, pidät langan kireällä ja pistät neulan kankaan läpi läheltä langan ylöstuloa. Mitä useamman kerran kierrät langan neulan ympäri, sitä suurempi solmu muodostuu. Pisto ommellaan yksittäispistoiksi tai ryhmiksi.

 

 

MILLE FLEURS/LINNUNSILMÄPISTO

Mille fleurs –pistoa tai linnunsilmäpistoakäytetään tavallisesti pienien lehtien ja detaljien ompeluun. Neula tuodaan ylös siihen kohtaan mistä piston halutaan alkavan, lanka asetetaan halutun kokoiseksi silmukaksi ja neula viedään ylöstulokohtaan. Pujota sitten neula ylös silmukan sisäpuolelta toiselta reunalta ja tee pieni poikkipisto, joka kiinnittää silmukan.