Ostoskori

YLEISIÄ KYSYMYKSIÄ



 
2-5 vardagar

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

   Svensk Digital handel  

DIBS - Payments made easy

Kirjontakoulu

Mikäli et ole ennen harrastanut kirjontaa, paras tapa oppia on pyytää apua kirjonnanharrastajalta. Katsele kun hän ompelee ja pyydä että hän auttaa ja neuvoo kun itse aloitat.

Kaikissa Ateljé Margarethalta tilaamissasi kirjontatöissä ja käsitöissä on mukana kaaviokuva ja selkeät ohjeet sekä tiedot käytettävistä pistoista. Lisäksi tuotetekstissä mainitaan millaiselle ja miten tiheälle kankaalle kirjotaan. Useimmiten kirjotaan ristipistoja aidakankaan ruutuja laskien.

Suosittelemme että aloitat pienikokoisesta kirjontatyöstä harvalle kankaalle (muutama lanka/ruutu/cm) ennen kuin tartut isoon kirjontatyöhön, joka ommellaan tiheälle kankaalle (monta lankaa/ruutua/cm).

Uuden kirjontatyön aloittaminen

Tarkista pakkauksen sisältö ennen kuin aloitat ja katso että kaikki on mukana ja että kankaan koko ja tiheys täsmäävät. Lue aina ohje läpi ennen kuin alat ommella jotta tiedät missä järjestyksessä ompelu tapahtuu.

Kun aloitat ristipistotyön kirjomisen, suosittelemme että aloitat keskikohdasta, jotta kuvio varmasti sijoittuu keskelle ja kangas ei lopu kesken jostain reunasta. 
Huom! Tarkista että ohjeessa ei mainita jotakin muuta. Kaaviokuvaan on merkitty keskikohta. Kankaan keskikohdan saat taittamalla kankaan molempiin suuntiin. Merkitse keskikohta, ja aloita ompeleminen siitä. Kankaan keskikohta vastaa kaaviokuvan keskikohtaa, joka löytyy reunoissa olevien nuolien avulla. Voit myös laskea ruutujen lukumäärän (aidakankaassa) ja siten löytää keskikohdan. Pellavakankaan keskikohdan saat parhaiten taittamalla kankaan. 

Lajittele ja jaa langat

Mikäli lankoja ei ole lajiteltu, aloita lajittelemalla langat väreittäin tai vyyhdeittäin. Kaaviokuvassa jokainen symboli vastaa yhtä väriä. Lajittele langat numeroiden ja symbolien mukaisesti lajittelijaan, jotta tiedät millä värillä ompelet.

Toisinaan on tarpeen jakaa langat. Muliinilanka koostuu kuudesta säikeestä. Kankaan tiheydestä riippuen käytetään eri määrä säikeitä. Kaaviokuvassa mainitaan kuinka monta säiettä käytetään. Jos ompelet muliinilangalla, joudut useimmiten jakamaan langan. Puuvillalanka tai helmilanka käytetään useimmiten kokonaisena ja kankaana on silloin harvempi kangas. Käytä kirjaillessa korkeintaan 30-40 cm pitkää lankaa jotta välttyisit solmuilta ja langan rispaantumiselta.

Langoille kannattaa tehdä väritesti ennen ompelun aloittamista. Joissakin langoissa saattaa olla ylijäämäväriä (erityisesti voimakkaat ja tummat värit). Langassa ei ole mitään vikaa, mutta halutessasi voit huuhtoa ylijäämävärin pois, jolloin lanka ei värjää kangasta tai muita lankoja. Ota muutama tumma väri, esim. punainen ja musta, ja hiero niitä valkoiseen kangaspalaseen. Mikäli lanka värjää, on siinä ylijäämäväriä ja voit huuhtoa lankavyyhdit haaleassa vedessä kunnes vesi ei enää värjäydy. Aseta vyyhdit sen jälkeen kuivumaan tasaiselle alustalle. Langan on oltava täysin kuiva ennen käyttöä.

Aloita kirjominen

Kankaan reunat saattavat rispaantua. Se voidaan estää yliluottelemalla reunat tavallisella ompelulangalla. Ompelukoneella voit myös ommella reunaan siksak-ompeleen. Muita keinoja ovat liima, joka estää rispaantumisen tai reunan teippaaminen.

Kaaviokuvassa jokaisella pistolla on symboli (kanavakangas/piirretty kuvio – kaaviokuvassa jokaisella pistolla on symboli, numero tai ”kuvio”).

Ensimmäistä pistoa varten pistä neula kankaaseen hieman sivummalla ylävasemmalle aloituskohdasta ja jätä oikealle puolelle pieni langanpätkä. Se kiinnitetään lopuksi ompelemalla nurjan puolen pistoihin. Älä tee solmuja, sillä silloin kirjomuksesta tulee epätaisainen.

Ompele ristipistot kevyesti ja tasaisesti. Jos vedät langan liian kireäksi, niin pistot ja kangas näyttävät epätasaisilta. Ompele ensin kaikki ristipistot ja sen jälkeen mahdolliset jälkipistot ja koristepistot.

Uusi lanka aloitetaan ja lopetetaan kiinnittämällä se nurjan puolen pistoihin. Tummia lankoja ei pidä kiinnittää vaaleisiin pistoihin, sillä ne saattavat näkyä läpi etupuolelle. Muista ommella ristipistot samaan suuntaan koko kirjontatyössä.

Työn etenemisen seuraamista helpottaa, kun merkitset kaaviokuvaan värikynällä ne pistot, jotka on ommeltu valmiiksi.

Katso täältä pistot ja ompelutavat »

Kun kirjontatyö on valmis

Valmis kirjontatyö on ehkä pestävä, kirjontatöidemme mukana on pesuohjeet. Noudata aina ohjeita.

Valmis kirjontatyö prässätään silitysraudalla nurjalta. Liinat ja kaitaliinat ym. on myös päärmättävä. Jos olet kirjonut taulun, kehystä se. Monissa kirjomuksissamme on vinkki sopivasta kehyksestä, mutta toki voit valita haluamasi kehyksen. Ota huomioon, että kuvion on mahduttava kehykseen ja mahdolliseen passepartout-aukkoon. Liian suuri kehys ei myöskään ole hyvä, sillä kangas ei ehkä riitä peittämään reunoja eikä sitä voi kiinnittää taakse.

Katso kehykset täältä »

Muistettavaa

Kanavakangas - Aloita kirjomalla pienet pinnat, jotta ne eivät hukkuisi myöhemmin kirjottaviin suuriin pintoihin. Suorat linjat kannattaa myös ommella alussa, jotta niistä tulisi aivan suorat.

Vauvan peitto - Painetut kuviot häviävät pesussa, joten kirjo kuviot valmiiksi ennen kuin peset peiton!

Piirretyt kuviot - Joissakin tuotteissa osa painetusta kuviosta jätetään kirjomatta.

Syntymätaulut - Joissakin tuotepakkauksissa on mukana sekä roosa että sininen lanka. Kuvio kirjotaan joko roosalla tai sinisellä langalla, katso mallia värikuvista.

Vinkit

Työ pysyy puhtaana kun muistat pestä kädet ennen kuin aloitat!

Mikäli lanka kiertyy: pudota neula alaspäin ja anna langan kiertyä auki itsestään.

Ompele aina kaikki ristipistot samaan suuntaan.

Vierekkäin olevat pistot koskettavat toisiaan, ne ommellaan siis samaan reikään.

Huom! Värikuvasta kannatta katsoa mallia.

Jos työssä käytetään helmilankaa tai metallilankaa: ompelu on helpompaa lyhyemmillä langanpätkillä. Näitä lankoja ei myöskään jaeta.

Langat riittävät kun seuraat ohjeita.

Hyviä apuvälineitä

Saksien tulee olla aina terävät, käytä niitä vain kankaiden ja lankojen leikkaamiseen. Tilaa uudet suosikkisaksesi täältä »

Pidä neulatyyny tai neulateline käden ulottuvilla, niin neulat eivät huku. Katso mallit täältä »

Langanpujottimesta on apua, jos sinun on hankala pujottaa lanka neulansilmään. Eri malleja, katso täältä »

Sormustin on hyvä apuväline, jos sormenpääsi kipeytyvät herkästi ommellessa. Katso mallit täältä »

Käsityölaukku on hyvä hankinta kun haluat ottaa kirjontatyön mukaasi. Laukussa voit myös säilyttää töitäsi. Katso laukut täältä »

Riittävä valaistus on tärkeä, suositeltavinta on ommella päivänvalossa. Meillä on useita valaisimia, joiden avulla saat hyvän valaistuksen. Katso täältä »

Ompelukehys pitää kankaan kireänä ja säästää käsiä kun kangasta ei ole liian paljon kädessä. Lisäksi lopputulos on tasaisempi kankaan ollessa koko ajan yhtä kireänä. Irrota ompelukehys aina kun lopetat ompelun, siitä voi jäädä pysyvät jäljet kankaaseen. Katso ompelukehykset täältä »

Lankalajittelija helpottaa pitämään langat ja neulat järjestyksessä. Katso tuote täältä »